To use chat, please login.
Back to contacts

Yoyok (By mcyoyok )

The user has made his strategy private.

Yoyok Discussion

uda (uda7805)
May 19 2011 at 23:53
103 posts
bro, graf yg bagus! maju lagi!
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
mcyoyok
May 20 2011 at 00:20
20 posts
Makasi bro....! I hope u juga maju ya :D

U too have good result, keep up the good work!
Gone With the Wind
uda (uda7805)
May 20 2011 at 01:01
103 posts
I got too much DD, nearly busted. People would be scared away to see my DD but not you... hehehe...

u too, keep it up! full time trader? I'm just half time, hope to be one some day...
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
mcyoyok
May 20 2011 at 01:07
20 posts
Yeap I'm a fulltime trader...:)

Hope u will someday...u half way there with your result...just fixed some dd to be 'balance' (pssst...use hedge technique..it will reduce your dd 1/3)
Gone With the Wind
duriKepa
May 20 2011 at 01:09
4 posts
bisa minta komentar terhadap EA berikut :
https://www.myfxbook.com/members/duriKepa/ea-pasar-patra/113767

Temanku mau menjual sebesar $500.Aku pakai demo dan hasilnya seperti diatas.Menurut anda,apakah cukup berharga dan pantas dijual sebesar itu?Kalau saya beli sebelum hari minggu ini,hanya $200 saja.

Bisa minta tolong komentar dari saudara yang lebih berpengalaman?
mcyoyok
May 20 2011 at 01:20
20 posts
@duriKepa

My Tips n Trik :
Pertama kali melihat hasil suatu EA di myfxbook...yg saya lihat adalah 'Risk of Ruin'...check tabel 10%, '<0.01' menandakan floating belum pernah sampe 10%....saya pribadi apabila ada ea yg sudah jebol <0.01...saya lewatkan :)

Untuk EA Pasar Patra komen sy adalah :
1. Open trade, History di close/private....jadi blom bisa analisa tipe tradingnya macam mana...martingale kah, scalp or hegde dll
2. Risk of ruin jebol di 30%...artinya pernah floating 30% equity (its already a 'no' for me even the result is big..for me risk is #1)
3. Waktu sangat singkat....sekiranya menjudge ea bagus / stabil adalah setelah 2-3 bulan berjalan...stabil/bergejolak (kl stabil ya ibarat seperti laut yg tenang...walau didalamnya terdapat arus deras/tenang)
4. Modal terlalu kecil untuk menilai performance....coba dibuatkan demo $1000 modal tunggu minimal sebulan...baru enak buat judgenya

Kesimpulan :
Hati2 menurut saya....kenapa teman anda 'buru2' menjual $200 minggu ini, menurut saya dia 'hanya' menjual 'risk'...boleh kata performance menanjak...tapi bagaimana dengan risk....coba EAnya di backtest dulu 1-4 thn kebelakang...kl memang lolos...$500 pun jadi :)
Gone With the Wind
uda (uda7805)
May 20 2011 at 01:30
103 posts
duri kepa:
saya rasa kurang arif jika buat decision based on one week result. It doesn't mean anything. at least 2-3 months result is better.
every first friday of the month, some special reports come out that might affect the fx. then another few weeks another reports.
In special case, tsunami happen, Greece want to pull out of EUR, death of some important people, sudden economy down in certain countries, this for sure affecting fx. need to know how robust is the EA.

pasar patra mostly hide the details... not a good marketing strategy. mungkin pasar patra perlu unhide. akaun itu pun akaun demo, bukan actual. as the others say, if he's confident on his EA, he should invest real money.

I'm using free EA. you may check my details. It's not 100% robust but insyaAllah it can giive good return. If you are interested, pls let me know. Yes, it's free...

Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
duriKepa
May 20 2011 at 02:09
4 posts
oke,terima kasih.kalau begitu akan saya pending dulu belinya.mau saya coba backtest.Tapi bagaimana cara backtestnya?

@uda : free EA yang mana?pphunter?bolehlah saya dibagi dan tolong untuk settingnya bagaimana.
mcyoyok
May 20 2011 at 02:14
20 posts
Hmm....mudah saja cara backtestnya....tapi untuk backtest...EAnya harus ada di tangan Anda...nah apakah Anda bisa/punya ? :)

Atau cara lain...minta yg jual EA backtest report...kl bisa dr tahun 2007-skr...atau kl bisa 2009-skr...kl ga bisa juga coba apakah si penjual 'berani' ngasih hasil backtestnya....?

Backtest hanya penjunjang saja....tapi kalau misal ga ada backtest report...adanya hasil trading live journal yg udah 6 bulan berjalan...backtest ga perlu lagi :)
Gone With the Wind
uda (uda7805)
May 20 2011 at 02:26
103 posts
free ea pphunter bole contact :

[email protected]

harus register new account di instaforex, under affiliate 'ph'. kemudian berikan akaun number pada topwip.
kemudian dia akan hantar EA pada kamu melalui email. sebelum create akaun, minta hantar email dahulu ya. topwip full trader tapi not all the time able to reply. sometimes take 2-3 hours or even 1-2 days. topwip ini dahulu kerja satu office dengan saya selama hampir 10 tahun.

setting agak mudah. minimum investment USD 400 tapi saya suggest USD 1,000. setting parameter (PIPS, T/P etc) akan diberi. EA ini automatik trade, tapi bila tiba masa tsunami (pips turun sehingga > 250 pips), keadaan akan jadi sukar dan terpaksa tukar ke manual mode. calculate sendiri T/P untuk breakeven etc.. seperti dinyata, EA ini tidak sempurna.

Lot size perlu diubah manually mengikut balance. ada formula yang akan saya kongsi bersama nanti.

minta maaf pada mcyoyok kerana post di ruangan ini...
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
duriKepa
May 20 2011 at 02:27
4 posts
kan itu udah saya pake buat demo.katanya harus punya data history yang cukup ya.Gimana caranya?
uda (uda7805)
May 20 2011 at 03:10
103 posts
bisa di cari dalam trading terminal. tapi data back test selalunya tidak lengkap. bisa dicuba...
option yg lain, jalankan demo dalam satu atau dua bulan. lihat keputusannya... better safe than sorry..

seller EA ada akaun di myfxbook? bole kita lihat sama2..

Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
mcyoyok
May 20 2011 at 03:16
20 posts
How to backtest 90% quality model :

1. Download datanya di https://www.forextester.com/data/datasources.html cari pair yg dipakai di EA
2. Extract file zipnya...hasil akhir berupa .txt file
3. Install fresh new mt4

Duh byk sih....minta YM aja deh saya pandu step by stepnya...kali disini nanti ada troubleshoot aga bingung dan ga efektif :)

Ato cari di google aja 'How to backtest 90% model' :D
Gone With the Wind
duriKepa
May 20 2011 at 03:37
4 posts
YM saya : [email protected]
boleh lah saya coba donlot dulu dan kerjakan yang saya bisa
uda (uda7805)
May 20 2011 at 09:42
103 posts
mcyoyok posted:
    Yeap I'm a fulltime trader...:)

Hope u will someday...u half way there with your result...just fixed some dd to be 'balance' (pssst...use hedge technique..it will reduce your dd 1/3)

mcyoyok, thanks for the advise... to be frank, I have very very minimal knowledge on hedging etc... I will learn this.
My utmost target in fx is to be able to write the EA by myself, thus I need to learn all possible strategy (hedging, 'balance' etc). Thanks a lot...

reaching my target this month at 40% (myfxbook calculation is somehow confusing). It's now in reality 38%. Next week I'll be in hibernate mode.. enjoy your weekend!
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
uda (uda7805)
May 30 2011 at 05:59
103 posts
hello Sir,
Selamat sore... GBPUSD benar bikin ribut. Saya lihat sudara sudah close dengan accept lost. Bagaimana saudara boleh ambil keputusan ini? adakah saudara lihat GBPUSD akan terus naik?
trade saya cuma tinggal pair ini sahaja dan saya set TP dengan harapan akan turun sebanyak 140 pips dalam sehari dua ini. harapkan dipermudah Tuhan...
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
mcyoyok
May 30 2011 at 07:50
20 posts
Halo2,

Ya benar saya cutloss sekitar 9% from my equity, dan saya merasa lega. Pertimbangannya jika melihat D1 GU...terlihat bullish bisa sangat kuat....memang batas kewajaran EA yg di pakai di GU adalah lvl 8...namun kemarin tembus lvl 10...jadi saya harus membuat keputusan dengan manual intervention (meliputi analisa lot MM, kemungkinan terparah...jd keputusannya adalah cutloss di harga yg saya accepted loss).

Harusnya EA di GU sudah mencapai targetnya pada saat lvl 4...hanya kurang spread saja...namun beda broker beda spread...pada Superman Resurrection...dia mencapai targetnya namun di acc laen tidak...apa boleh buat :D

Namun saya kagum sama EA sy yg baru 'Batman' dia bisa melewati kejadian GU kemaren dgn mulus....saya akan pertimbangkan bulan depan tag team superman dengan batman...walaupun sudah terjadi pada Superman Resurrection...dengan setting high risk terlebih dahulu untuk meihat potensi besarnya...dan akhirnya Superman Is Dead really dead...:D

Thx for your intention...I might see GU to 1.67xx thats why very intense if risking 200 more pips into account with such high level.

Cheers
GBU
Gone With the Wind
uda (uda7805)
May 30 2011 at 08:31
103 posts
Thanks a lot for the explanation..
saya masih menunggu dengan harapan GU akan turun sehingga TP saya (1.6335). Walaupun harapan agak tipis,
saya berharap apabila US open market esok (hari ini cuti), USD akan jadi kuat.
Semalam floating saya USD 4.5k tetapi hari ini kurang ke USD3.5k. Saya berpandukan RSI yang simple standard itu sahaja.
Sekarang RSI nya dari 73% sudah turun ke 55%. Kemungkinan akan turun lagi sehingga 50%. Esok bila US open mungkin RSI akan turun lagi sehingga 40%. Masa itu diharap boleh automatically close (menaruh harapan tinggi.... huhuhuhuhu)

Memang selamat dengan menggunakan limit 5% tapi EA saya tidak punya setting ini. Harapnya version yang baru punya setting ini dan juga setting yang lain.

Terima kasih kerana reply sekali lagi.
Good luck and all the best!
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
uda (uda7805)
Jun 12 2011 at 03:14
103 posts
hello yoyok,
permulaan yang sama untuk june bagi kita... minus huhuhuhu
Hantam la labuuu. Harap rezeki kat FX nih...
Please login to comment .